Pilotprosjekt: Hørselskartlegging som tjenestemetode i Norske kommuner
Prosjekt
Bakgrunn:
Tidligere Dam- prosjektene: Ambulerende praktiske hørselskurs ut på sykehjem, som er rettet mot helsepersonell, samt Hørselshelse på sykehjem – Kartlegging, har reist følgende problemstillinger:
Det finnes ingen fast metode for kartlegging av hørselsstatus på mottakere av kommunale helse – og omsorgstjenester. Foreløpige resultater fra gjennomført hørselskartlegging på sykehjem i Trøndelag bekrefter mistanken om at mange trolig kunne ha hatt en annet og friskere liv om de hadde fått tilpasset høreapparater på et tidligere stadium. Vi ønsker å utvikle, teste ut og implementere en metode for å kartlegge hørsel til eldre mennesker som er mottakere av kommunale helse og omsorgstjenester i hjemmet eller i omsorgsbolig. Er hørselshelsen i denne gruppen like dårlig som hos de som bor på sykehjem? Har de høyere grad av høreapparatbruk? Vil denne gruppen kunne ha god effekt på helse – og livskvalitet gjennom at tiltak med f.eks. tilpasning av høreapparater gjennomføres på et tidligere stadium? Vår målsetting er å synliggjøre hvor viktig god hørselshelse er for livskvalitet og generell helse, samt å gi kommunene en metode for å innføre faste årlige hørselskartlegginger. Malvik Kommune ønsker prosjektet velkommen, og ser prosjektet som en fin mulighet til å forberede sitt tjenestetilbud.


Gjennomføring:
Det skal gjennomføres et metodisk pilotprosjekt i form av hørselskartlegging i Malvik kommune i Trøndelag, hvor målgruppen i prosjektet er mottakere av offentlige kommunale hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester. Prosjektet skal blant annet evalueres gjennom digital kartlegging, hvor det innhentes statistikk på hvor mange av deltakerne som har nedsatt hørsel, hvor mange som bruker høreapparater eller ikke, samt hvor mange som blir henvist videre til offentlig høresentral eller avtalespesialist for videre utredning og mulig tilpasning av høreapparater. Prosjektet er et metodisk pilotprosjekt gjennom at det ikke finnes implementert metode for gjennomføring av hørselskartlegging på kommunalt nivå i Norge. Utarbeidet og gjennomført metode, samt resultater fra pilotprosjekt skal deles og gjøres tilgjengelig for andre norske kommuner med tanke på at metoden kan implementeres i andre kommuner. Personvern av deltakerne blir ivaretatt gjennom bruk av digitale nettløsninger som er kryptert, samt at sensitive brukeropplysninger i digital kartlegging vil bli anonymisert. Det forventes ikke store utfordringer i dette prosjektet, da mange ønsker å få kartlagt sin hørselsevne.
Forventet virkning:
Forventet virkning vil være at mange eldre personer vil få avdekt nedsatt hørsel, samt at de som har behov vil få tilpasset nye høreapparater eller oppdatert sine høreapparater. Gjennom god hørsel og godt utbytte av høreselshjelpemidler i form av høreapparater og annet tilbehør vil deltakerne i prosjektet oppleve bedret livskvalitet og kommunikasjonsevne, samt at sosial isolasjon og faren for utvikling av demens og kognitiv svikt kan bli redusert eller forskjøvet. Dette kan føre til at deltakerne kan bo hjemme i eget hjem eller omsorgsbolig lengre. En annen forventet virkning er at Malvik Kommune implementerer og viderefører hørselskartlegging som metode og tjenestetilbud i etterkant av at prosjektet er avsluttet, samt at andre norske kommuner også vil ønske å ta i bruk hørselskartlegging som en del av sitt tjenestetilbud.
Formidling og utnyttelse:
Selve prosjektet og resultater vil bli formidlet ut i ulike medier i form av hjemmeside, Facebook, lokale mediehus, Helsearbeideren, Vi over 60, Audiografen, Din Hørsel med mer. Om anledningen byr seg vil prosjektet også presentert på ulike helse- og fagkonferanser i Norge. Prosjektet skal i tillegg formidles ut til alle kommunale direktører innen for helse og velferd via nyhetsbrev og metode beskrivelse. God markedsføring av resultat og metode vil øke muligheten for at flere kommuner implementerer metoden i sitt tjenestetilbud.
Kartlegging – hørselshelse ved sykehjem
Prosjekt
Hørselskartlegging ved sykehjem
Damprosjektet Ambulerende praktiske hørselskurs ut på sykehjem, som er rettet mot helsepersonell, har reist en del problemstillinger: Det er ingen form for fast kartlegging av hørselsstatus på beboere som flytter inn på sykehjem. Vi opplever at det er forholdsvis få høreapparatbrukere bosatt ved aktuelle sykehjem i forhold til totalt antall beboere ved sykehjemmene. Betyr dette at mange går med ubehandlede hørselstap? Hvorfor er det ikke krav om å kartlegge og gjennomføre hørselsprøve på beboere ved sykehjem på lik linje med at de får målt blodtrykk og gjennomført en rekke andre tester?
Mange beboere ved sykehjem har demensdiagnose, dårlig språk, angst og redusert samarbeidsevne som kan være en naturlig konsekvens av alderdom. Samtidig ser vi også at flere brukere «våkner til liv» når de får tatt ny hørselsprøve og etterjustert sine høreapparater. Det fører til at vi stiller spørsmål om hvor mange brukere som har såkalt «falsk demens-diagnose» pga. manglende hørselskartlegging og gjennomføring av tiltak for å bedre hørselsevne.
På denne bakgrunn skal dette nye prosjektet gjennomføre en kartlegging av hørselshelsen til beboere ved ti sykehjem i Trøndelag fylke. Målgruppen er 500 beboere og 500 helsepersonell som bor eller har sitt virke ved sykehjemmene.
Aktiviteter som skal gjennomføres: Otoskopi av øreganger og enkel hørselstest for å avdekke hørselsstatus på hver enkelt beboer som er i stand til å medvirke gjennom adekvat respons eller respons via kroppsspråk når hørselstest gjennomføres. Det skal også gjennomføres beboerkartlegging på følgende sjekkpunkter:
- Har nedsatt hørsel og benytter høreapparater og/eller andre hørselstekniske hjelpemidler?
- Har nedsatt hørsel, men ingen tiltak på høreapparater eller andre hørselstekniske hjelpemidler?
- Har ikke nedsatt hørsel?
- Har eller har ikke demensdiagnose?
- Kan ikke gjennomføre hørselsprøve pga helseutfordringer som kognitiv og fysisk svikt?
- Har cerumen i øregangen i forkant av hørselstest?
- Hvor mange får gjennomført tiltak med høreapparater eller andre hørselstekniske hjelpemidler i etterkant av gjennomført hørselskartlegging?
- Hvilke rutiner og kompetanse har sykehjemmet for å følge opp hørselshelsen til beboerne?
Det skal dessuten gjennomføres en enkel spørreundersøkelse rettet mot helsepersonell for å måle deres kompetanse på hørselshelse og høreapparater.
På basis av innsamlede data utarbeides en rapport som beskriver og evaluerer funn og gjennomførte tiltak. Metode og anbefaling om hvordan hørselshelse på sykehjem kan kartlegges, forbedres og videreføres i framtiden, skal også beskrives. Rapporten og enkeltfunn sendes over til enhetsledere, kommunale hørselskontakter og tilsynsleger ved sykehjemmene for videre gjennomføring av tiltak og mulig implementering. Rapporten skal også sendes ut til andre helseaktører og helsemyndigheter, som kan ha interesse av den.
Det forventes at beboere ved sykehjem vil få en bedre hørselshelse gjennom at de får kartlagt sin hørselsstatus, som igjen vil kunne gi grunnlag for at beboere enten får oppdatert sine nåværende høreapparater eller får tilpasset nye høreapparater eller andre hørselstekniske hjelpemidler. Dette vil kunne føre til bedre kommunikasjon mellom beboere, helsepersonell og pårørende, hvilket igjen vil gi større livsglede hos beboerne. Mange beboere vil kunne oppleve mindre angst og tvang ved at de hører bedre når de får besøk, eller er i pleie/stell-situasjon.
Det vil være meget positivt om det innføres rutiner på kartlegging av hørselshelse på hver ny beboer som flytter inn på sykehjem uansett sted i Norge som en følge av dette prosjektet. Helsepersonell ved sykehjemmene vil også få oppdatert sin kompetanse på hørsel, og i større grad være i stand til å iverksette interne eller eksterne tiltak nå det er behov for å bedre hørselshelsen til den enkelte beboer.

Ambulerende hørselskurs til helsepersonell
Prosjekt
Praktiske kurs i bruk og vedlikehold av høreapparater
I forbindelse med at Covid-19 pandemien har vedvart i snart 2 år, har den gitt store konsekvenser for blant annet eldre høreapparatbrukere som er bosatt ved sykehjem. I lengre perioder har de vært isolert fra omverden for å unngå fare for å bli smittet, og å utvikle alvorlig sykdom. Som følge av isolasjon og nedstenging har beboere med høreapparater i liten grad hatt tilgang til ekstern audiografkompetanse da beboerne bør unngå reise til høresentraler eller avtalespesialistklinikker.
De aller fleste beboere som bruker høreapparater er avhengig av bistand fra helsepersonell eller pårørende i forhold til både bruk og vedlikehold av høreapparater. De klarer i liten grad å mestre dette selv. I mange tilfeller opplever derfor beboere økt isolasjon når høreapparatene ikke fungerer som ønsket.
Helsepersonell som jobber med beboerne opplever også frustrasjon over å ikke strekke til, og ikke ha god nok kunnskap eller nødvendig utstyr til å kunne gjennomføre praktisk service og vedlikehold av høreapparater, som den enkelte beboer er avhengig av.
Vi vil i dette prosjektet legge til rette for en praktisk tjeneste ut til sykehjem i Trøndelag og Innlandet fylke, som blant annet skal sikre økt kompetanse og oppfølging rundt hørsel, høreapparater og kommunikasjonsstrategier hos helsepersonell som jobber tett på beboere som bruker høreapparater. Det skal gjennomføres “learning by doing”-kurs i bruk og vedlikehold av høreapparater, utdeling av servicebag til høreapparater tilknyttet tjenesten, samt innfasing av rutiner for hvordan oppfølging av høreapparatbrukere ved sykehjemmet kan struktureres og gjennomføres i etterkant av kurset.
Prosjektet skal gjennomføres i løpet av 16 mnd, og vi har som målsetting om å gjennomføre inntil 150 kurs med inntil 1500 deltakere i Trøndelag og Innlandet fylke. Det forventes at beboere ved aktuelle sykehjem vil få større utbytte av sine høreapparater og bedret hørselsevne i hverdagen.

Digital Hørselskaffe
Prosjekt
Nettmøter som er sosiale og informative for personer med nedsatt hørsel og nærpersoner.
Vi ønsker gjennom dette prosjektet å videreføre og videreutvikle pilotprosjektet Digital hørselskaffe for høreapparatbrukere og nærpersoner.
Deltakerne har det siste året fått mulighet og anledning til å delta og lære mer om ulike tema innenfor hørsel, høreapparater og hørselsrehabilitering, som har medført at deres hverdag med dårlig hørsel og høreapparater kan ha blitt noe enklere. Blant annet har det deltatt mange yrkesaktive som sliter med utenforskap, utbrenthet, stress og som står i fare for å falle utenfor arbeidslivet. De risikerer å bli tidlig ufør pga. manglende tilrettelegging og inkludering på arbeidsplassen. Historiene er mange og sterke. Gjennom deltakelse på Digital Hørselskaffe, har de fått tips fra både foredragsholder og andre deltakere om hvordan de kan ta tak, få tilrettelegging, oppleve inkludering og få en bedre hverdag, både på fritid og i jobbsituasjon.
Dette nye prosjektets målsetting er å gi deltakere økt kompetanse om hørsel, høreapparater, hørselsrehabilitering og andre relevante tema, samt at deltakere får et digitalt sosialt treffpunkt hvor de kan møte andre mennesker i tilsvarende situasjon.
Målgruppen er høreapparatbrukere og nærpersoner som ønsker å lære mer om ulike hørselstema. Deltakere vil i hovedsak være 300-350 voksne mennesker fra hele Norge. Disse får kurs/foredrag med ulike hørselstema som blir formidlet via digitalt videomøterom. Prosjektet vil foregå fra og med april 2022 til og med mars 2023, og det vil bli gjennomført mellom 30-40 ulike kurs/foredrag.
Det forventes at både høreapparatbrukere og deres nærpersoner vil oppleve økt kompetanse og mestring rundt det å høre dårlig, bruk av høreapparater og andre hørselstekniske hjelpemidler, samt å håndtere den psykososiale delen rundt det å leve med nedsatt hørsel bedre. Via deltakelse og den gode samtale på den digitale hørselskaffen, vil de også finne en møteplass med andre mennesker i samme situasjon.
